Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Αφιέρωμα στον Ετόρε Σκόλα


Ο Έτορε Σκόλα (1931-2016) ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους σκηνοθέτες, που υπήρξε ένας δεινός εκφραστής της ιταλικής πραγματικότητας, έντονα πολιτικοποιημένος και με κοινωνικές ευαισθησίες, έφυγε από τη ζωή τον περασμένο μήνα και η Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης ετοίμασε ένα αφιέρωμα με το τίτλο: «Ο ξεχωριστός κύριος Έτορε Σκόλα», αλλά και η
 Κινηματογραφική Λέσχη θα προβάλει τον Φεβρουάριο  4 ταινίες του.
Με περισσότερες από 40 ταινίες στο ενεργητικό του, ο Σκόλα άφησε μια σπουδαία κινηματογραφική κληρονομιά, έχοντας επηρεάσει τις νεότερες γενιές κινηματογραφιστών,  γύρισε ταινίες κωμικές και γκροτέσκες.
 Εκανε κοινωνικές και πολιτικές σάτιρες. Διηγήθηκε πικρές, μελαγχολικές ιστορίες. Πάντα, όμως, με μια μοναδική ικανότητα να πιάνει τον σφυγμό της κοινωνίας γύρω του, χωρίς ποτέ να χαρίζεται σε κανέναν.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος προβάλλονται τέσσερις πολυβραβευμένες ταινίες του. 
Τα φιλμ:
« Αν μας επιτρέπετε μιλάμε για γυναίκες» (1964),
 Σάββατο 20 Φεβρουαρίου  
Με τον Βιττόριο Γκάσμαν , Βάλτερ Κιάρι


                                   «Είχαμε αγαπηθεί τόσο» (1974), 
                                Τρίτη 23 Φεβρουαρίου
 με τους Στεφάνια Σαντρέλλι, Νίνο Μανφρέντι και Βιττόριο Γκάσμαν,

«Μια ξεχωριστή μέρα» . (1977), Σάββατο 27 Φεβρουαρίου


Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι και η Σοφία Λόρεν. 
Απέσπασε βραβεία όπως τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και το Βραβείο Σεζάρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ ήταν υποψήφια και για δυο βραβεία Όσκαρ.


«Βίαιοι, βρώμικοι και κακοί» (1976) Τρίτη 1 Μαρτίου
 ταινία του 1976 με πρωταγωνιστή τον Νίνο Μανφρέντι.
Στο επίκεντρο της ταινίας βρίσκονται τα προάστια της Ρώμης με τις παράγκες τους στις αρχές της δεκαετίας του ’70, σε μια αδυσώπητη περιγραφή όλης της αθλιότητάς τους, ηθικής και υλικής.
Η ταινία κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο 29ο Φεστιβάλ των Καννών. Σύσσωμη η κριτική αναγνώρισε τη σπουδαία ερμηνεία του Νίνο Μανφρέντι, ο οποίος κατάφερε να σκιαγραφήσει τον χαρακτήρα του Τζατσίντο «με εξαιρετικό μέτρο και λεπτότητα».




Δεν υπάρχουν σχόλια: