Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Ο "Κύκλος Μαλταμπέ" στην Άνδρο


 "Κύκλος Μαλταμπέ" ονομάστηκαν τρία απόμερα μέρη  που συναντιούνται κρυφά η  Όρσα Σαλταφέρου και ο Σπύρος Μαλταμπές στο μυθιστόρημα  και στην ταινία "Μικρά Αγγλία", ένα γεφυράκι, μια βραχοσπηλιά και ένα ξωκλήσι με κυπαρισοσειρές.


το γεφυράκι στο Επισκοπειό
 Μετά την έκδοση του βιβλίου το 1996 μερικοί επισκέπτες της Άνδρου ζήτησαν να δούν αυτές τις λογοτεχνικές τοποθεσίες έχοντας κατά νου ότι θα βρίσκονται όλα μέσα σε μια κοντινή διαδρομή κοντά στην Χώρα.
Μετά την γερμανική έκδοση ήρθαν και γερμανοί ειδικά για να γνωρίσουν αυτές τις τοποθεσίες  και όταν μάθαιναν τις πραγματικές αποστάσεις απογοητεύονταν.
Βραχοσπηλιά στην παραλία στο Συνετί
Στην ταινία οι ερωτικές συναντήσεις γυρίστηκαν στις πραγματικές τοποθεσίες που φαντάστηκε η Ιωάννα Καρυστιάνη εκτός από το ξωκλήσι με τα κυπαρίσια.

το μονοπάτι στην Μεσαριά

Το εκκλησάκι στο βιβλίο ήταν ο Άγιος Δημήτριος στο κτήμα του Βαγγέλη του Πρώιου τότε,  κοντά στην Χώρα και οι κυπαρισοσειρές στο ποτάμι στα Λειβάδια αλλά το εκκλησάκι εξαφανίστηκε και οι σκηνές γυρίστηκαν σε μικρό μονοπάτι  που ξεκινά απέναντι από το Ηρώο στην πλατεία της Μεσαριάς και καταλήγει στο κάτω δρόμο δίπλα στο Κόκκινο Πύργο.

Η βραχοσπηλιά ήταν στο βιβλίο  και παρέμεινε στην ταινία, αυτή που ήταν δεξιά της  παραλίας του χωριού Συνετί και το γεφυράκι που ακόμα και ανδριώτες δεν αναγνώρισαν, εξαρχής ήταν στο Επισκοπειό, δέκα λεπτά από την είσοδο της εκκλησίας μέχρι την ρεματιά.


Άλλες τοποθεσίες που γυρίστηκαν σκηνές της ταινίας ήταν :
Πλάι στο ποταμάκι στα Γιάλια

Σπίτι της γιαγιάς ήταν
 το σπίτι της Μαριόγκας Σαραντοπούλου στα Βουλιαχτά της Χώρας 

Η Μόσχα κλαίει την μοίρα της πλάι στο ναυάγιο της Βόρης


      Μοναστήρι  έγινε ο ξεχασμένος και άθικτος Άγιος Άντώνιος στο Βουνί

 Χαρούμενα τρεχαλητά στην Αγία Ελεούσα κάτω από το Κοχυλιανό Κάστρο

Και σπίτι Αιμίλιου ο απείραχτος περιστεριώνας στην Αλαμανιά  του Αντονέλλου



Δεν υπάρχουν σχόλια: