Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Ταινίες που έχουν γυριστεί στην Άνδρο (1): Κορίτσια στον Ήλιο

Η πιο γνωστή ταινία που έχει γυριστεί στην Άνδρο είναι μία παραγωγή του 1969, του  "Πρίγκιπα" του ελληνικού κινηματογράφου, Κλέαρχου Κονιτσιώτη  σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη, σενάριο Ιάκωβου Καμπανέλη και μουσική Σταύρου Ξαρχάκου.


Τελικά στην ταινία τα κορίτσια στον ήλιο είναι ένα δηλαδή μια νεαρή άδολη αγγλίδα τουρίστρια που αλωνίζει και φωτογραφίζει ελληνική αγροτική περιοχή και πέφτει πάνω σε έλληνα βοσκό ολίγον άγριο αλλά  άδολο με κάπα, παρασόλι, πολλά αρνιά και λίγα μύγδαλα.  Όταν πάει να της προσφέρει μύγδαλα εκείνη τρομάζει, φωνάζει, τρέχει και γρήγορα ο βοσκός μπαίνει στη φυλακή Μπατσίου. Η τουρίστρια μόλις καταλαβαίνει τι έχει γίνει, προσπαθεί να του συμπαρασταθεί για όσο καιρό κρατείται στην φυλακή, ο άγριος ημερεύει, ερωτεύεται αλλά εκείνη παίρνει το τραίνο και φεύγει.



Η ταινία στο μεγαλύτερο μέρος γυρίστηκε  στο γραφικότατο Μπατσί του '60  που σεναριακά είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό της ηπειρωτικής Ελλάδας με σταθμό τραίνου και πολλούς βοσκότοπους, απέσπασε 3 βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (καλύτερης καλλιτεχνικής ταινίας, μουσικής και β’ ανδρικού ρόλου) και ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
Το 1969 έκοψε 186.109 εισιτήρια.
Στην ταινία  ακούγεται το " Ένα Πρωινό"  τραγουδισμένο από την Μαρία Δημητριάδη. Μαζί ακούγονται άλλα δύο τραγούδια σε σύνθεση Σταύρου Ξαρχάκου: "Σε Ζητώ" και "Τι Να Θυμηθώ".

2 σχόλια:

Γ.ΞΑΝΘΟΣ είπε...

"ΣΤΑΣΟΥ 'ΜΥΓΔΑΛΑ". Η κλασσική φράση του Γ. Βόγλη στην ' Ανν Λόμπεργκ. Πέρυσι έγινε η συνάντηση των δύο ηθοποιών στο "ΠΑΜΕ ΠΑΚΕΤΟ". Εποχές του ρομαντισμού και της αθωότητας και του ανέγγιχτου Μπατσίου , από την εισβολή του τουρισμού και την ανοικοδόμηση .

Γ.ΞΑΝΘΟΣ είπε...

Στη φωτογραφία το "ΕΛΕΝΑ Π" αραγμένο στο λιμάνι του Μπατσίου και η πινακίδα του τοπικού πρακτορείου με την αναγραφή της αναχώρησης την Πέμπτη "κατευθείαν Πειραιά". Αυτά εν έτει 1968, όταν 45 χρόνια πριν υπήρχε απ' ευθείας σύνδεση του Μπατσίου και της ' Ανδρου με τον Πειραιά και το 2013 έχουμε μείνει με ένα πλοίο και το ΑQUA SPIRIT - ανάλογο του "ΕΛΕΝΑ Π" - να θεωρούμε επίτευγμα που κάνει ενδοκυκλαδικά δρομολόγια και μας συνδέει με την Σύρο. Βήματα ανάπτυξης με την όπισθεν .